ABOUT THOSE ARROWHEADS
 Question 1: The Archaeological Resource Protection Act (ARPA) sets two criteria which must be met by national forests in considering whether a site or artifact is significant for protection:  (a) The site or artifact must be at least 100 years of age; and (b) Must be of archaeological interest. Within the parameters of the scientific definition, what do your national forest archaeologists/historians utilize to determine what is of archaeological interest? 
You are correct that ARPA protects archaeological resources of archaeological interest that are over 100 years old. The statute defines archaeological resources as "any material remains of past human life or activities which are of archaeological interest, as determined under uniform regulations promulgated pursuant to this chapter." It goes on to state "no item shall be treated as an archaeological resource under regulations under this paragraph unless such item is at least 100 years of age." One must, therefore, refer to the uniform regulations to determine what is of archaeological interest. 
The regulations define the phrase as follows: "Of archaeological interest means capable of providing scientific or humanistic understanding of past human behavior, cultural adaptation, and related topics through the application of scientific or scholarly techniques such as controlled observation, contextual measurement, controlled collection, analysis, interpretation, and explanation." 

Please see the definition of "material remains" in the regulations for examples of what is protected by ARPA. You need, however, to keep in mind that for the protection of all resources on Federal land and for the protection of the visitor, other statutes and regulations do protect resources which are not protected under ARPA. For instance, the regulations at 36 CFR 261 prohibit "damaging any natural feature or other property of the United States" as well as "removing any natural feature or other property of the United States" and "Digging in, excavating, disturbing, injuring, destroying, or in any way damaging any prehistoric, historic, or archeological resource, structure, site, artifact, or property" or "Removing any prehistoric, historic, or archaeological resource, structure, site, artifact, or property." Violations of these prohibitions are punishable by a fine of not more than $5,000 or imprisonment of not more than 6 months or both. While removal of arrowheads found on the surface is exempted from prohibition under ARPA, the regulations quoted above prohibit their removal from Forest Service lands. 
Please see section 296.4 of the enclosed regulations which lists the acts which are prohibited by ARPA and the possible penalties. 
Forest Service heritage specialists must rely upon their training and knowledge of the resource to determine what is of archaeological interest as defined in ARPA regulations. They must do the same when applying other regulations which protect prehistoric, historic, and archaeological resources. ARPA does not provide a formula or prescribed methodology that archaeologists or historians must follow. Rather the historian and. archaeologist must consider several factors including the condition of the archaeological resource, the status of research relative to that type of resource, the potential of the resource to provide scientific or humanistic information, and then draw upon their knowledge of research methods, tools, and techniques to establish that the archaeological resource is "of archaeological interest." 
Question 2: Does your national forest adhere to a policy that every cabin, sawmill, commercial, town or encampment, mining area, or other scenes of human activity of the region are to be considered as significant archaeological/historical sites worthy of protection? 

No. There is no policy establishing that all sites are significant or worthy of protection. However, until a site assessment is made that concludes that an individual site is not of archaeological interest, is not eligible for inclusion on the National Register of Historic Places, and possesses no other value or interest which would deserve protection, all sites are managed as though they may be significant, eligible, or of archaeological interest as is required by the National Historic Preservation Act. 
Question 3: If there is a clear established public or private record of a site that is accessible through recorder's offices, etc., does your national forest still require a "dig" be performed at the site? 

No. The Forest Service does not require that archaeological "digs" be performed at any site. In fact, the Forest Service endeavors to protect, in place, archaeological resources to the extent possible. Most commonly, archaeological excavations occur: 1) at sites that are threatened by modern developments and activities, 2) at sites that are to be transferred out of Federal ownership and protection, or 3) at sites that have been damaged and information is needed to determine what restoration work may be appropriate. The decision to excavate a site does not hinge on whether there is a public record of a site or not. The existence of such a record does not necessarily enhance or diminish the importance of a site, the level of archaeological interest, or the priority for excavation. 
Question 4: Are all objects found retrieved, recorded, and stored, or put on public display? If not, what happens to them and will the public have access to view them? 
Not all objects that are found by Forest Service personnel are retrieved. When Forest Service personnel examine National Forest System lands to determine if archaeological resources are present (called an archaeological survey) generally only those objects that are at risk of being stolen, damaged, or those that may be of particular archaeological  interest are collected. These objects are documented and maintained in a temporary archives on the forest or sent to a museum. When archaeological sites are excavated by Forest Service personnel or by archaeological consultants/contractors, the excavated objects are retrieved, documented and sent to a museum. Whether the objects are held by the Forest Service or at a museum, they may be periodically displayed in public exhibits. Many objects from the Forest Service are on display at various museums, visitor centers, and administrative offices. Objects not on display are available to qualified researchers to view, examine, and study. 
Question 5: Will all sites discovered by your scientists in the field be registered and then opened for public view? 

All sites discovered by Forest Service personnel are recorded and entered into the statewide archaeological inventory systems. Because of the number of sites identified each year, budgetary limitations, etc., not all sites are immediately evaluated for their potential inclusion in the National Register of Historic Places. Sites that are eligible for or included in the National Register may be developed for public viewing, kept confidential and preserved for scientific study, or managed in a variety of ways depending on the nature of the site, how vulnerable it may be to vandalism and theft, and the availability of funding. 
Question 6: Since 1990, how many sites within your national forest have been accepted by the National Historical Register? How many have been rejected? 
Since 1990, many Forest Service properties have been added to the National Register, of Historic Places. Many have been determined to meet the eligibility criteria. Others have been found not to meet the criteria, and another many properties have yet to be evaluated against the criteria of eligibility. 
Question 7: Are "scatters", such as broken glass, tin cans, old pipe, horseshoes, and other common manufacture items considered by your national forest to be off-limits to public collecting? 

Collecting any of the items you list could result in a violation of ARPA if they are over 100 years old and they are of archaeological interest. Additionally, the Secretary of Agriculture's regulations (36 CFR 261) prohibit disturbing, altering, removing, etc., ANY prehistoric, historic, or archaeological resource, structure, site, artifact, or property regardless of age and/or exclusive of permission.  Whether items are of common or uncommon manufacture has little bearing on whether they are of archaeological interest, eligible for the National Register of Historic Places, or have more or less historical value. For example, all of the items you list could occur at any of the more than 125,000 historic period properties so far identified and more than half of the properties listed for National Forest System lands on the National Register. Those engaged in relic collecting on public lands assumes certain amount of risk that they may unintentionally remove objects of archaeological or historical value and thus violate Federal laws and regulations designed to preserve such objects on public lands.
 Question 8: How many archaeologists/historians does your Office of the National Forest Service employ? How many annual volunteers in the fields? What is your Office of the National Forest Service annual budget allocations for these activities? 

The Forest Service employs about 400 archaeologists/historians on our permanent staff.  In addition, we hire some temporary employees each year. They assist with archaeological surveys and other work we are required by law to perform as stewards of the archaeological and historical resources within °the National Forest System. The annual budget for heritage resource program activities is about $13.5 million. Additional funding is provided by other forest resource programs each year to pay for any archaeological surveys that may be needed before development projects may occur. We have an active volunteer program. In 1995, volunteers contributed nearly 75,000 hours serving as site stewards, assisting heritage professionals in performing archaeological surveys and excavations, historic building stabilization projects, and other heritage resource management activities. Many of your members may be aware of the on-going programs we have for metal detectorists to participate in archaeological and historical work on a variety of national forests through our Passport In Time program and other activities. 
Question 9: If a detectorist inquires at your district office where detecting can legally take place, will that person be given information as to where these areas are, and what areas the detectorist should stay out of?

Visitors inquiring at national forest offices should receive information on metal detecting within the Forest Service. Metal detecting can legally take place in most areas of the National Forest System, the key exception being archaeological and historical sites. A few national forests have issued blanket closures to metal detecting as a result of a high incident of resource damage both to historic properties and natural resources. It is the responsibility of the detectorist to avoid disturbing, altering, or removing objects that may be protected by ARPA, the Secretary of Agriculture’s Regulations, etc. If one is unsure, it is best to contact one of the Forest Service Heritage specialists. The Forest Service does not mark or disclose the location of archaeological or historical sites, unless they are developed and interpreted for public visitation. Regulations under ARPA and the National Historic Preservation Act prohibit the disclosure of the location of properties which might be subject to damage as a result of such disclosure. 
Question 10: Is prospecting for gold, both for commercial and recreational purposes, permitted in your district or any other national forest and can a gold detector be utilized while so doing? 
Prospecting for gold and other mineral deposits is permitted subject to the General Mining Law of 1872. No permits are required for prospecting, and metal detectors may be used in this activity. Prospecting that involves land disturbance could require the filing of a mining plan of operations. Detectorists should bear in mind that many of the mineralized lands within the National Forest System have been "claimed" by others who 

have sole right to prospect and develop the mineral resources found on the claim. Detecting on another's mining claim is ill-advised. It is the responsibility of the detectorist to determine if an area has been claimed. This can be done through county and Bureau of Land Management offices. Occasionally, detectorists may search for treasure they believe may be buried within Federal lands. This activity requires a treasure trove permit prior to excavating or removing any buried treasure. 
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