You are here

Food habits of Northern Goshawks nesting in south central Wyoming

Posted date: March 25, 2016
Publication Year: 
2000
Publication Series: 
Scientific Journal (JRNL)
Source: Wilson Bulletin. 112(4): 536-539.

Abstract

Northern Goshawks (Accipiter gentiles) nesting in south central Wyoming consumed at least 33 species of prey; 14 were mammals and 19 were birds. Based on percent occurrence in regurgitated pellets, dominant (>10% frequency) prey species included: red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus; present in 50% of pellets), Northern Flicker (Colaptes auratus; 34%), American Robin (Turdus migratorius; 30%), golden-mantled ground squirrel (Spermophilus lateralis; 27%), and Uinta or least chipmunk (Tamias spp.; 10%). Woodpeckers [combined frequency of occurrence for Northern Flicker, Red-naped Sapsucker (Sphyrapicus nuchalis), Hairy Woodpecker (Picoides villosus), Three-toed Woodpecker (Picoides tridactylus), and unknown species] were present in 52% of pellets. Unusual food items in the diet included mule deer (Odocoileus hemionus) and American marten (Martes americana).

Citation

Squires, John R. 2000. Food habits of Northern Goshawks nesting in south central Wyoming. Wilson Bulletin. 112(4): 536-539.